Kora – co to jest?

Kora to zewnętrzna warstwa drzewa, charakteryzuje się niejednorodną wielkością oraz jest często zanieczyszczona ziemią i piaskiem. Położona na zewnątrz pnia martwa tkanka korowa nazywa się korowiną. Kora nie jest to bardzo wartościowy pod względem energetycznym odpad przemysłu drzewnego, stanowiący od 10 do 15% masy pozyskiwanego drewna. Jej wartość opałowa wynosi 18,5 – 20 MJ/kg, wilgotność 55 – 65%, a zawartość popiołu, który ma tendencję do żużlowania stanowi 1-3% suchej masy. Część kory zostaje podczas obróbki drewna przetworzona na trociny. Korę przed podaniem do kotła z podajnikiem ślimakowym należy poddać zrębkowaniu w rębaku z górnym zasypem, zrębkowanie kory przebiega jednak szybko i pochłania niewielkie ilości energii. Najważniejsze składniki chemiczne kory to lignina i celuloza.

Tabela: Wartość opałowa kory niektórych gatunków drzew


Źródło: [1]


Źródło:
1. Kordylewski W., Spalanie i paliwa; Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wydanie IV, Wrocław 2005

admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *